​​

Hoe hoger het gekozen level, hoe groter de therapeutische werking

Het begon met een opdracht in een werkcollege Industrieel Ontwerpen van docent Nynke Tromp van de tu/Delft: hoe kun je als ontwerper bijdragen aan het herstel van een psychose? Psycho-medisch centrum Parnassia liet zich door de ideeën van studenten inspireren en vroeg Reframing Studio, het ontwerpbureau waar Tromp ook werkt, mee te denken. Psycho- therapeuten, onderzoekers, ontwerpers en potentiële gebruikers werkten samen aan een app voor mensen die stemmen in hun hoofd horen: Temstem. Twee ‘spelletjes’ leiden de speler op lastige momenten af van de storende stemmen. Bijvoorbeeld door van een reeks woorden de lettergrepen mee te tikken met een vinger: hoe meer correcte tikken, hoe hoger de score. ‘Het eureka-moment was toen we ontdekten dat dat tikken precies het juiste is om je brein bij de les te houden en toch niet te moeilijk is,’ aldus Tromp. ‘Het gaat erom het taal- productiegebied op eenzelfde manier te activeren: dan krijgen de stemmen geen kans.’

Temstem
Temstem

De grote uitdaging bij de ontwikkeling was de balans tussen hulpmiddel en spel: het moet enerzijds aantrekkelijk genoeg zijn om te willen spelen, maar anderzijds eenvoudig genoeg in geval van paniek.

Hoe hoger het gekozen level, hoe groter de therapeutische werking. Ondertussen krijgt de speler positieve feedback: Temstem bekrachtigt juist dat wat de stemmen onderuit proberen te halen.

De cross-over tussen design en zorg bleek een vruchtbare: na een geslaagde testperiode – één speler raakte de stemmen zelfs volledig kwijt – is de app inmiddels gratis verkrijgbaar voor iPhone gebruikers; er wordt gewerkt aan een Android variant.

www.reframingstudio.com www.parnassiagroep.nl